آیت الله سید ابراهیم رئیسی دوشنبه شب هفته گذشته در دومین گفتگوی زنده تلویزیونی شرکت کرد. رئیس جمهور در این برنامه به سوالاتی در حوزه های مختلف پاسخ گفت. آنچه می خوانید گزارشی تحلیلی از سخنان آقای رئیسی در این برنامه است.
پیگیری روزانه دغدغه اصلی مردم
بدون شک تورم و گرانی نخستین و اصلی ترین دغدغه این روزهای مردم است. چالشی که تقریباً اغلب اقشار مردم، بخصوص قشر ضعیف جامعه را دچار سختی فراوانی نموده و چشم امید مردم در این زمینه به دولت است. نظرسنجی ها نیز نشان می دهد بخش قابل توجهی از جامعه امیدوارند دولت سیزدهم بتواند در این خصوص کاری انجام داده و شرایط را بهبود ببخشد. یکی از علایم این قضیه میزان توجه و دغدغه شخص رئیس جمهور نسبت به چالش تورم است.
رئیس جمهور در این برنامه تلویزیونی درباره پیگیری مشکل تورم گفت: من روزانه و ساعتی، وضع قیمتها و بهویژه مواد خوراکی را دنبال و رصد میکنم. با وزرا در این باره صحبت میکنم و در جلسات و نشستهای اقتصادی که با صاحب نظران اقتصادی داریم، به شکل مستمر دنبال این هستیم که تورم کنترل شود و فشاری که روی مردم عزیزمان هست، کاهش یابد.
دکتر رئیسی با بیان اینکه از فشار روی مردم و بهویژه اقشار کمدرآمد و محروم جامعه مطلع هستم، گفت: همواره احساس میکنم در کنار سفره اینها هستم و سختیشان را احساس میکنم، لذا به دنبال این هستیم که بتوانیم این وضع را اصلاح کنیم. شرایطی که شاهد هستیم، مربوط به تصمیماتی است که از قبل گرفته شده و آثار تورمی آنها امروز در بازار و در سفره مردم آشکار شده است.
گره گشایی از سیستم بودجه
حل مشکلات اقتصادی کشور منوط به اقدامات متعدد و متنوعی است اما همانطور که کارشناسان نیز متفق القول هستند، یکی از اقدامات کلیدی و اساسی در این زمینه اصلاح ساختار بودجه کشور است. رهبر معظم انقلاب نیز چندین سال است که از دولت خواسته اند به این موضوع بطور واقعی و جدی توجه کرده و آن را عملیاتی کند. متاسفانه دولت پیشین اقدام موثری در این خصوص انجام نداد و اینک چشم ها به دولت سیزدهم است تا بودجه ای عملیاتی، منضبط، مبتنی بر واقعیات های درآمدی را ارائه دهد. بودجه 1401 اولین آزمون دولت در این زمینه است.
آقای رئیسی در این برنامه درباره بودجه ۱۴۰۱ گفت: بودجه را باید بدون کسری و با ارقام واقعی ببندیم. رهبر معظم انقلاب دو سه سال پیش فرمودند و بارها هم تکرار کردند که ساختار بودجه باید اصلاح شود. این اصلاح کی میخواهد اتفاق بیفتد؟ باور دولت سیزدهم این است، حالا که مسئولیت داریم، وقت مناسبی برای اعمال برخی اصلاحات جدی در بودجه است. رئیس جمهور گام بعدی را اصلاح شیوه افزایش سنواتی حقوق عنوان کرد و گفت: افزایش حقوقها باید به صورت پلکانی انجام شود. همچنین هزینه دستگاهها باید قابل کنترل و پایش باشد که ویژگیها و مختصات این تغییرات در نظام بودجهریزی را در دولت به استحضار مردم و مسئولین عزیز در بخشهای مختلف کشور خواهیم رساند.
سرنوشت دلار جهانگیری
از فرودین ماه سال 1397 دولت روحانی ارز دولتی با قیمت 4200 تومان را تصویب کرد. درخصوص نحوه قیمت گذاری و اثرات آن، حرف و حدیث های بسیاری وجود دارد و تقریباً هیچکس مسئولیت این موضوع را در دولت قبل قبول نکرد. کارشناسان نظرات مختلف و متفاوتی درباره ادامه کار با این قیمت دارند. اگر چه دولت می گوید به دنبال اصلاح این روند است اما برخی مواضع از برنامه ریزی برای حذف آن خبر می دهد و این در حالی است که عده ای معتقدند این مسئله بسیار خطرناک بوده و ممکن است حوادث و رویدادهای غیرمنتظره ای را به دنبال داشته باشد. به هرحال دولت در تصمیم گیری خود در این خصوص باید به این موضوع توجه کند که ماجرا صرفاً اقتصادی نبوده و ابعاد بزرگتری نیز دارد که به هیچ عنوان نباید از کنار آنها گذشت.
رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که با توجه به ایجاد اجماع نظر تقریبی در کشور به ضرورت حذف ارز ترجیحی، آیا دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف میکند؟ گفت: در این باره جلسات و گفتگوهای متعددی در ستاد اقتصادی دولت و با اقتصاددانان خارج از دولت داشتهایم. همه واقف هستند که این منابع تاکنون به جای اینکه به سفره مردم برود، به دست چند دلال رسیده است.آیتالله رئیسی گفت: همه قبول دارند که باید این رویه را اصلاح کنیم، به نحوی که این پول وارد سفره مردم شود. این کار ضرورت دارد اما حتماً این کار را با غافلگیری انجام نخواهیم داد. مردم را بیاطلاع نخواهیم گذاشت و با سنجیدن همه جوانب قضیه، به اقتصاد و بازار شوک وارد نخواهیم کرد.
چرا سفرهای استانی؟
یکی از اقدامات مثبت و مناسب دولت سیزدهم احیای سفرهای استانی است. این اتفاق از همان ابتدای آغاز به کار دولت افتاد و بازتاب مناسب و مثبتی در میان مردم داشت. اما برخی سیاسیون و رسانه ها با انگیزه های مختلف این سفرها را زیر سوال برده و در کارایی آن تشکیک می کنند. رئیسی در این برنامه به این شبهه پاسخ داد و گفت: کارهای ۶ روز از هفته را در سطح ملی انجام میدهیم و یک روز هم به استان میرویم؛ بالاخره حق استان است و وظیفه ماست که به استانها سر بزنیم چرا که فقط در تهران مسئولیت نداریم.آقای رئیسی گفت: قبل از سفر، از وزارتخانهها هیاتهایی به استان اعزام میشوند و نیازهای فوری استان را مشخص میکنند. سپس همه این موارد در مرکز و در معاونت اجرایی با دعوت از مدیران بررسی میشود و بعد، در جلسهای با حضور معاون اول رئیس جمهور، اعتبارات، زمان و امکانات و پشتیبانیهای مورد نیاز مشخص میشود و در دستور کار قرار میگیرد.
رئیسی در ادامه گفت: این دولت، دولت مردمی است و همواره با مردم ارتباط خواهیم داشت. دولت نباید ارتباط خود را با مردم قطع کند و به وزرا هم همین را توصیه کردم.رئیس جمهور گفت: رهبر معظم انقلاب بارها درباره ارتباط با مردم به بنده سفارش کردهاند و من هم به همکارانم توصیه کردم و آنها هم پیگیری میکنند. رفتن در میان مردم و باخبر شدن از درد دل مردم بسیار مهم است.
ایران به دنبال مذاکره نتیجه محور
غربی ها چند ماه است که به ایران برای آغاز مذاکرات هسته ای فشار می آورند و تهران را متهم به دوری از مذاکره می کنند. گویا آنها فراموش کرده اند که این آمریکا بود که 3 سال پیش از برجام خارج شد و اروپایی ها نیز به هیچکدام از تعهدات خود عمل نکردند.
رئیس جمهور درباره موضوع مذاکرات هسته ای گفت: با جدیت، کارِ اقتصاد مقاومتی را دنبال خواهیم کرد و سفره و بازار و نان مردم را به این مذاکرات گره نمیزنیم اما هیچ زمانی ایران میز مذاکره را ترک نکرده و ما در مذاکرات نتیجهمحور، حتما جدی هستیم.آیتالله رئیسی با بیان اینکه در طرف مقابل هم آمادگی برای لغو تحریمها، میتواند نشانه جدیت در مذاکرات باشد گفت: از ابتدا اعلام کردیم وقتی دولت مستقر شود کار دنبال خواهد شد و الان هم دولت مستقر شده و کار از طریق وزارت امور خارجه دنبال میشود.
ملاک های انتخاب مدیران
یکی از بحث های چالش برانگیز در ابتدای هر دولتی، انتصاب مدیران است. اینکه مدیران با چه معیار و ملاک هایی انتخاب می شوند. اغلب دیده شده است که متاسفانه ملاک های سیاسی بر سایر ملاک ها ارجحیت یافته اند. موضوعی که آقای رئیسی می گوید در این دولت جایگاهی نداشته و برای آن شاهد مثال دارد.
رئیس جمهور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی معتقدند انتصابات در دولت سیزدهم کند یا با طمانینه پیش میرود، گفت: محور ما برای انتصاب افراد و گزینش همکاران، کارآمدی و دلدادگی به نظام و انقلاب و باور داشتن مردم است. برای کابینه کسانی را انتخاب کردم که ممکن است اگر بررسی کنید، اصلا به بنده رای نداده باشند!
دکتر رئیسی در پاسخ به ابراز تعجب مجری تاکید کرد: بله! بنده یقین داشتم کسی به من رأی نداده و برای عضویت در کابینه انتخابش کردم. قبول داشتن بنده، از شرایط کار کردن در این دولت نیست. به دوستان در دولت مکرر گفتهام و همین هفته هم در هیات دولت گفتم که مبنای کار در دولت، کارآمدی است. اگر در میان مدیران کسانی کارآمد هستند، حتماً تثبیتشان کنید تا کارشان را ادامه دهند.
مدیران خیالشان راحت نباشد!
یکی از مسائل مهم در مدیریت نظارت و تدام روند مثبت مدیریتی است. متاسفانه مشاهده می شود که به دلایل متعدد مدیران ناکارآمد تا سال ها بر یک مسند نشسته و خسارت به بار می آورند. دولت سیزدهم می گوید بنا دارد این رویه را تغییر دهد.
رئیس جمهور در این خصوص گفت: به همکارانم گفتهام و در حضور مردم عزیزمان هم دوباره تکرار میکنم، اینکه لزوما تا پایان چهار سالی که بنده مسئولیت دارم، در خدمت یک مدیر باشیم، چنین تعهدی نداریم!دکتر رئیسی گفت: سالی یکبار عملکرد همه مدیران ارزیابی کلان میشود و اگر احساس کنیم کسی آنچنان که باید موفقیتی نداشته، تصمیم دیگری خواهیم گرفت.
ارسال نظرات